Lokasyon Bazlı Optimizasyon: Markanızı 6 Adımda Nasıl Üst Sıralara Çıkartırsınız?


Lokasyon Bazlı Optimizasyon: Markanızı 6 Adımda Nasıl Üst Sıralara Çıkartırsınız?



lokal seo
SEO öldü mü ölmedi mi tartışmalarını bir kenara bırakırsak, Google’ın son senelerde alışıldık optimizasyon kurallarının giderek dışına çıktığını ve markaların online dünyada kişisel bir kimlik kazanmasını, insanileşmesini istediğini anlıyoruz. Nereden mi anlıyoruz?
  • Google yöneticileri yaptığı açıklamalarda sosyal sinyallere önem verdiklerini birçok kez belirttiler. Yani sosyal hesaplarınızda müşteri ya da fanlarınızla kurduğunuz iletişim sıralamalardaki kaderinizi belirleyen 200 sıralama faktörün içine dahil oldu.
  • Son güncellemeler birçok içeriğin Googledaki pozisyonunu olumsuz yönde etkiledi. Bunun en büyük nedenlerinden biri, SEJ‘in sıralama faktörlerinden biri olarak tahmin ettiği ”multimedya ve resim etkisi” . Diğer bir deyişle, Google bir siteyi ya da içeriği ön sıralara taşırırken o içeriğin okuyucuyla yaratmış olduğu engagement seviyesini de ölçmeye başladı. Dolayısıyla video, infografik, grafik gibi görsel ögeler içeren, böylelikle okuyucunun site içerisinde eğlenmesini, öğrenmesini ve aksiyon almasını sağlayan (içeriği paylaşma gibi) gönderiler sıralamaları artık domine ediyor.  Kısacası Google, semantik şekilde davranarak insan zekasına yaklaşıyor.
  • Diğer dikkat çekici ve belki de en etkili unsur ise lokasyon bazlı optimizasyonu gerçekleştiren markalara ve sitelere Google’ın torpil yapması.
Lokasyon bazlı seo ile tıpkı Adwords’de reklam veriyormuş gibi, adaletsiz bir avantaj elde edebilirsiniz. Hem de para vermeden. Bunu nasıl yapacağınızı açıklamadan önce lokasyon bazlı optimizasyon kavramına göz atalım:
Lokasyon Bazlı Optimizasyon Nedir?
Lokasyon bazlı optimizasyon, online mecrada varlık teşkil eden bir markanın ya da internet sitesinin Yelp, Google Haritalar, Foursquare ve Yellow Pages (Sarı Sayfalar) gibi lokasyon bazlı servisleri kullanarak online görünürlüğünü arttıracak ya da geliştirecek aksiyonları almasıdır.
Uygulanması neredeyse tamamen ücretsiz olan bu strateji, hem marka imajı açısından hem de sitenin ziyaretçi sayısının artması açısından son derece önemli.
Önemi hala yeterince anlaşılamasa da akıllı hareket edildiğinde  şirketler için büyük bir maliyet avantajı sağlama potansiyeline sahip.
Lokasyon Bazlı SEO İçin Hangi Servisler Kullanılabilir?
Lokasyon Bazlı Optimizasyon Neden Önemli?
Televizyona verdiğiniz reklamda ya da çok okunan bir dergiye verdiğiniz ilanda mesajı almasını istediğiniz hedef kitlenizi tam tutturamayabilirsiniz. Sadece yerel pazarda iş yapan bir şirketiniz varsa o şehirdeki billboardlar, yerel gazeteler ve yerel dergiler reklam vermeniz için en doğru adreslerdir.
Fakat tiraj düşüklüğü, içerik tüketicisinin yaş,cinsiyet,meslek vb. gibi profil özelliklerinin bilinmemesi gibi etkenler sebebiyle hedef kitle hiçbir zaman tam anlamıyla tutturulamaz.
Lokasyon bazlı optimizasyon, diğer pazarlama yöntemlerinden farklı olarak hedef kitleniz üzerinde neredeyse %100′lük bir isabet tutturur.
Örneğin, tatilde Antalya bölgesine gittiniz ve bu bölgedeki antalya otellerini, restoranları görüntülemek istiyorsunuz. Arama yapalım:
antalya restoran

Lokal optimizasyonu yapılmış internet siteleri ilk sıralarda görünecektir:

antalya_restoran

Kafanıza takılıyor olabilir. Diyelim bir anahtar kelimede lokal optimizasyon çalışması yapmış yüzlerce şirket var. Bu durumda ilk sayfada görüntülenmeyi etkileyen faktörler nelerdir? Yani, eğer Antalya restoran kelimesi için Google Haritalarda yer işaretleyen çok fazla şirket var ise neden bazıları ilk sıralarda görüntüleniyorken bazıları en gerilerde görüntüleniyor?
İlk sayfada görüntülenmek için yapılması gereken çalışmalar nelerdir?

Yerel Arama Optimizasyonu İçin 6 Adım


Lokasyon bazlı optimizasyonda ilk sıralarda görüntülenmek için yapabileceğiniz en önemli şey, işletmeniz hakkında olabildiğince çok bilgiyi paylaşmaktır. Çünkü arama motorları güven duyabileceği şirketleri ön sırada çıkarmak istiyor. Son zamanlarda arama motorlarının Pagerank dışında Trustrank(Güven İndeksi denilebilir) isimli algoritmasının da sonuçları yüksek oranda etkilediği kanıtlandı. İşletmenizin gerçek bilgilerini vermesi, Google’a ”bana güvenebilirsiniz”, ”ben gerçeğim” mesajı iletiyor.

1- Rakiplerinizi Analiz Edin

Rakipleri analiz ederek işe koyulmak her zaman işi kolaylaştırır. Bunun nedeni sizden daha önce başarılı olanın güçlü ve zayıf yanlarını ortaya çıkarmanızdır. Eğer rakibinizin neden ilk sırada görüntülendiği hakkında yorum yürütebilirseniz, aynı yöntemleri siz de uygulayabilirsiniz. Ayrıca ondan fazlasını yaparak 1 adım öne geçme şansını yakalarsınız. Rakibin lokal optimizasyon yöntemini test etmek için ilk sıralarda görüntülenen işletmelerin adreslerini kopyalayıp Google’da aratın.
Çıkan sonuçlarda firmanın lokal rehberlerden birine kayıt yaptırdığını fark ederseniz siz de aynı rehbere firmanızı kaydedin. Lokal firma rehberleri Google sonuçları için yol gösterici olabiliyor.

2- Firma Rehberlerini Kendiniz Arayın

Google’a şehir isminizi ve firma rehberi kelimelerini yazarak aratın. Örneğin: ”İzmir Firma Rehberi”. Çıkan sitelere firma bilgilerinizi ekleyin. Bunun dışında  Google’a sadece ”firma rehberi” yazarak da çıkan sitelere gerekli eklemeleri yapabilirsiniz.
Önemli olan noktalardan biri mümkünse kaliteli ve güvenli firma rehberlerine kayıt yapmanız. Hangisi güvenli diyorsanız fikir almak için Mozrank eklentisini tarayıcınıza indirin ve Trustrank’i yüksek olan online rehberlere kaydınızı yaptırın.

3- Başlık ve Açıklama Kısmında Şehrinizin İsmini Bulundurun

Site içi optimizasyonla işe başlayın. Unutmayın, önemli olan arama motorlarına ”alaka, ilgi” sinyallerini göndermeniz. Arama motorları, başlık ve açıklama kısmında şehir ismi gördüğünde gerekli ”alaka” mesajını alırlar ve  lokal aramalarda sizin sonuçlarınızı öne taşırlar.
Örnek:
baslik

4- Sosyal Ağlar

Twitter ve Google Plus gibi sosyal ağlardaki profillerinizin biyografi ve açıklama kısımlarında şehir isminizi bulundurun.
Twitter adres

 5- Google Rehbere Kaydolun

Google Rehber
Google Places, diğer adıyla Google rehbere işletmenizi buraya tıklayarak kaydedebilirsiniz. Kayıt yaparken bilmeniz gerekenler:
  • Google sizden onay için iletişim bilgilerinizi isteyecek. Google’ın verdiği kodu ilgili alanlara girdiğiniz takdirde Google işletmenin size ait olduğunu onaylıyor. Google kodu 3 şekilde paylaşıyor. Bunlar telefonunuzu arayarak, mektupla ve SMS ile. Mektubun ulaşması birkaç haftayı bulduğu için kodu almak için SMS ya da arama yöntemini tercih edin. Eğer Google’ın kodu arayarak vermesini tercih ediyorsanız, işletmenizde otomatik yanıtlama sistemi olmamalı. (Örneğin, ”satış için 1′e, müşteri hizmetleri için 2′ye…”). SMS en garanti yöntem gibi görünüyor.
  • Google’a işletmeniz hakkında ne kadar fazla resim gönderirseniz, üst sıralarda olma şansınız o kadar artar.(değişkenlerden sadece biri). Burada bir formül verelim. Gönderdiğiniz resimleri coğrafi olarak etiketlemeniz size büyük bir avantaj sağlayacak ve Google’a ”alaka” sinyalleri gönderecektir.
Resimde coğrafi etiketleme kolay şekilde (geotagged pictures) nasıl yapılır?
1-  Google Picasa yüklü değilse indirin. Etiketleyeceğiniz resmi seçin → Üst menüden ”Araçlar”ı seçin  → Coğrafi Etiket’i seçin →  Google Earth ile Coğrafi Etiket Uygula’yı seçin.(Google Earth bilgisayarınızda yüklü değilse indirin).
2- İşlem sonunda otomatik olarak Google Earth açılacaktır. Şirket isminizi arama kutucuğuna yazın ve resmi etiketleyin.
Not: Google Places’a kayıt olduğunuz gibi Bing’in Rehber( Bing Places ) servisine de kayıt olup firmanızı ekleyebilirsiniz.

6- Foursquare, Yelp ve Google Review

Online itibarın korunması için Foursquare ve Yelp gibi sitelerde bulunan markanız hakkındaki yorumlar giderek önem kazanıyor.
Google’ın GPS teknolojisinden faydalanarak yer bildirmeye olanak tanıyan bu iki hizmette bulunan kullanıcı yorumlarını ön sıralarda göstermeye ne kadar hevesli olduğunu biliyoruz.
Bu durumda Foursquare ve Yelp’te yer alarak ve aktif olarak müşterilerinizi bu platformlarda yorum yapmaya teşvik edebilirsiniz. Örneğin, Foursquare’i pazarlama aracı olarak kullanmak ve platformda kampanyalar, yarışmalar düzenlemek müşterilerinizin Foursquare’de işletmeniz hakkında yorum yapmaların,ı aktif olmalarını sağlar.
Google Reviews’e burada ayrı parantez açmak lazım. Google’ın insan zekasına yakın şekilde hareket eden bir arama motoru geliştirmesi sürecinde umut bağladığı en büyük yeniliklerden biri Google’ın ”inceleme” hizmeti.
Google Reviews kullanıcıların tıpkı Foursquare ve Yelp’te olduğu gibi mekanlar hakkında görüş bildirmesine  olanak tanıyor. Bir mekan hakkında pozitif yorumlar arttıkça, işletmeye verilen puanlar yükseldikçe o işletmenin sitesinin Google’ın gözünde değerlenmesi muhtemel. Google Reviews’i kullanıcıların nasıl kullandığını merak ediyorsanız buradan bilgi alabilirsiniz.
Not: Ne Foursquare ne Yelp ne de Google Reviews için müşterilerinizi yorum yapmaya zorlamayın. Yorum yapmalarını teşvik edecek kampanyalar düzenleyin ya da nazikçe rica edin. Yanlış anlamayacaklardır.
 Lokal SEO, arama motorlarındaki kaderinizi hızlı şekilde değiştirebilir. Tek birşeyi unutmamanız kaydıyla:
”Ne kadar bilgi verirsen o kadar farklısın” yani Google’ın haykırdığı gibi: ” Ne kadar ekmek, o kadar köfte”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder